Хидроелектрана „Под Градом“

Хидроелектрана је почела са радом 2. августа 1900. год. Саграђена је непуне четири година после оне на Нијагариним водопадима као прва хидроелектрана на Балкану заснована на Теслиним принципима полифазних струја.

Направљена je за потребе Ткачке радионице, a иницијатор примене полифазних струја био је професор Ђорђе М. Станојевић.

Генератори и опрема купљени су од фирме „Siemens&Halske“. Произвођач турбина био је „Danubius-Maschinen Hartmann“, односно „Ganz&Co. Danubius Budapest“.

Пројектант бране, јаза и зграде хидроелектране био је инжењер Аћим Стевовић. Пројекат је усаглашен са инжењером Јарославом Јаролимеком из фирме испоручиоца опреме. Извођачи грађевинских радова били су Јосиф Гранжан и Гопа Љубић из Ниша.

Камен темељац за изградњу хидроелектране постaвио је краљ Александар Обреновић 3. маја 1899. године.

Комплетна опрема за хидроелектрану, варошку мрежу и 1500 сијаличних прикључака стигла је возом до Крагујевца октобра 1899. год. Због лоших путева, специјално конструисаним воловским колима са пуним дрвеним точковима, која су вукла по 6 пари волова, допремљена је у Ужице фебруара 1900. год.

Изградња зграде хидроелектране, бране, пратећих објеката и монтирање опреме, уз непредвиђене проблеме, завршена је 2. августа 1900. год.

Од јуна до септембра је постављана варошка мрежа. Први део варошке мреже пуштен је у рад 2. августа 1900. год, укључивањем у производњу једне турбине и једног генератора. Комплетна варошка расвета завршена je 23. септембра 1900. год. Потпуна електрификација Ужица обављена је до краја 1900. год.

У јуну 1904. год. зграда електране је проширена, уграђена је још једна турбина са припадајућим генератором, чиме је рад централе удвостручен. Зграда хидроелектране проширена је за око 50 м2.

Хидроелектрана „Под Градом” радила је до изградње пруге Београд–Бар, када је већа количина камена и земље затрпала јаз и прекинула њен рад.

Прва реконструкција хидроелектране урађена је 1990. Поводом стогодишњице рада хидроелектране, 2. августа 2000, реконструисана је зграда по пројекту архитекте Катарине Стефановић. На платоу испред зграде уређена је летња сцена, која може послужити за различите културне садржаје. Удружење Ужичана поклонило је свом граду бисту Николе Тесле, рад академског вајара Николе Јанковића, која је свечано откривена 1. августа 2008. год.

Зграда хидроелектране и њена непосредна околина проглашени су за културно добро од великог значаја.

 

hidroelektrana_1.jpg hidroelektrana_2.jpg hidroelektrana_3.jpg hidroelektrana_4.jpg hidroelektrana_5.jpg  

Ви сте овде: Насловна Изложбе Хидроелектрана „Под Градом“

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.