O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

                         Поштовани суграђани,

                         Министарство културе и информисања Републике Србије одобрило је средства Народном музеју Ужице за пројекат АДАПТАЦИЈА И ОПРЕМАЊЕ СПОМЕН СОБЕ ПОСВЕЋЕНЕ ВОЈВОДИ ПЕТРУ БОЈОВИЋУ И ВЕЛИКОМ РАТУ, који ће се реализовати у Завичајном одљењу у Новој Вароши, поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

                       Нaродни музеј Ужице је планирао да сталну музејску поставку везану за овај догађај отвори 1. новембра 2018. године, па се поводом тога обраћа суграђанима за помоћ у реализацији пројекта који има велики културно-историјски, регионални и државни карактер.

                       У циљу реализације изложбе, молимо Вас да кроз сарадњу и даривање музеју, дате лични допринос и печат у презентацији грађе која сведочи о Првом светском рату, пре свега нововарошког краја. У том смислу потребна су нам документа, фотографије и друга грађа: Војне легитимације, Албанске споменице, одликовања, потврде о заплени имовине, документ или фотографија која на било који начин сведочи о привредном стању у Новој Вароши у периоду рата (школство, здравство, штампа), лични предмети (марамице, пешкир, есцајг или војничка писма), фотографије учесника рата и одликованих, војнички предмети и друго.

                         Народни музеј Ужице преузима обавезу да све предмете који буду изложени у сталној музејској поставци достојно презентује, а имена дародаваца видно истакне.

                       Захваљујући се унапред на сарадњи и помоћи у реализацији изложбе, молимо Вас да предмете, фотографије, документа и другу грађу доставите Народном музеју Ужице или Завичајном одељeњу у Новој Вароши.

                      Уколико нисте у могућности да лично дођете у Народни музеј Ужице, за све неопходне информације контактирајте нас  на телефон 031/521-360 или путем e-mail адресе: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

                    С поштовањем,

                                       Директорка Народног музеја Ужице,

                                                                                            Стефановић Славица  

Ви сте овде: Насловна САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.