Спомен-комлекс Кадињача

Спомен-комплекс Кадињача посвећен је борцима Радничког батаљона, Посавцима и Орашанима, који су 29. новембра 1941. год. погинули на брду Кадињача, 14 km западно од Ужица, бранећи одступницу Врховном штабу НОПОЈ-а, партизанским одредима и партизанској болници.

На том месту је 29. новембра 1952. год. откривена спомен-пирамида аутора Стевана Живановића, београдског вајара, на којој су уклесани стихови из поеме „Кадињача“ ужичког песника Славка Вукосављевића. Новосаграђени споменик на Кадињачи свечано је отворио председник СФР Југославије Јосип Броз Тито 23. септембра 1979. год., а за непокретно културно добро од изузетног значаја проглашен је 1979. год.

Меморијални спомен-комплекс Кадињача, чији је аутор београдски вајар Миодраг Живковић, састоји се од нове споменичке композиције и старе спомен-пирамиде. Скулпторско решење споменика дато је у виду покренуте композиције, коју сачињава низ елемената различите величине и облика, који уклопљени у конфигурацију терена симболишу људски отпор.

У склопу споменика су три целине: Амфитеатар Ужичке републике, Алеја Радничког батаљона и Плато слободе.

На заштићеном земљишном простору је и спомен-дом који је пројектовао архитекта Александар Ђокић.

У згради спомен-дома смештене су: радне просторије, стална поставка о Радничком батаљону и борби на Кадињачи, тематска изложба „Ужички крај у НАТО агресији”, ресторански део, продавница сувенира, помоћне просторије и др. Организована је и служба за прихватање најављених туристичких група.

Погледајте промотивни филм о Спомен-комлексу Кадињача

 

 

kadinjaca_1.jpg kadinjaca_2.jpg kadinjaca_3.jpg kadinjaca_4.jpg kadinjaca_5.jpg  

Ви сте овде: Насловна О музеју Спомен-комлекс Кадињача

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.