Конзерваторско-рестаураторско одељење

Конзерваторско-рестаураторска делатност се у почетку одвијала преко препараторско-конзерваторске радионице НМУ, уз ангажовање специјализованих радионица других установа, као нпр. Народног музеја Београд, Етнографског музеја Србије, Војног музеја, Републичког завода за заштиту споменика културе Београд, Републичког завода за заштиту споменика културе Цетиње, Техничке службе ЈНА и др. Средином деведесетих година прошлог века, пријемом нових стручњака, конзерваторска делатност се проширила и организовала у оквиру три радионице, и то: радионице за метал, археолошко дрво, кост, стакло и камен, радионице за керамику, текстил и кожу и радионице за иконопис и штафелајно сликарство.

Поред рада наведених радионица на конзервацији музејских предмета, ангажована је и специјализована радионица за папир Народне библиотеке Србије и две фирме из Београда за дезинсекцију, дезинфекцију и дератизацију текстила у Етнографској збирци Музеја.

Поред рада на заштити музејских предмета, конзерватске радионице НМУ пружале су услуге и другим установама културе, Српској православној цркви и појединцима.

У оквиру конзерваторско-рестаураторског одељења тренутно су запослени: мр Драган Димић, саветник-конзерватор, Мира Ћуковић, конзерватор-рестауратор, Драган Томановић, конзерватор - рестауратор и Маријана Ристовић, конзерватор-рестауратор.

Ви сте овде: Насловна Одељења Конзерваторско-рестаураторско одељење

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.